Rabu, 12 Oktober 2011

Resepi Sawi Diet

Bahan-bahan ( ikut suka bape org makan )

  • sawi - dipotong2
  • serbuk lada hitam - yg separuh hancur tu. jgan yg serbuk sangat lak.
  • seasoning oil ( minyak bijan - maggi). sikit je, sebagai perasa. dah letak ni tak yah letak garam. dah rasa masin dah.
  • ari untuk merebus
  • dua titis air abu - tak nak guna pun tak pe. tujuan air abu ni nak bgi sayur tu lagi hijau bila rebus. dpt tau ni masa cari air abu kat kedai runcit, pas tu toke tu kata leh wat tuk ijau kan sayur masa masak. dia kata, pasai tu org cina goreng/celur sayur

Cara-cara

  1. rebus air, masukkan sawi dan titiskan air abu. sikit je air abu tau. jgn banyak. nanti pahit lak.
  2. sayur dah separuh masak. angkat dan toskan airnya. hidang dalam piring, letakkan sedikit seasoning oil dan taburkan serbuk lada hitam. siap. 
Resepi ini sumbangan myresepi

TAJUK LAIN BERKAITAN



Tiada ulasan:

Catat Ulasan