Pesakit darah tinggi perlu makanan yang betul. Makanan Untuk Pesakit Darah Tinggi ialah makanan yang kurang kandungan garam dan kolesterol. Faktor yang mempengaruhi tekanan darah tinggi :
- Garam / natrium
- Berat badan
Garam / Natrium
Garam yang berlebihan boleh meningkatkan tekanan darah. Elakkan daripada mengambil garam melebihi 6 gm dalam sehari. (bersamaan 2 gm natrium atau 1 sudu teh dalam sehari) Setiap makanan mengandungi kandungan garam yang berbeza. Sila rujuk jadual.
Berat badan
Jadual Kandungan Garam dalam Makanan
Rendah | Sederhana | Tinggi | |
Buah-buahan Sayur-sayuran Minyak sayuran Lemak Gula Tepung Nasi Roti putih Roti mil penuh (roti berserat tinggi) Bijirin Kekacang | Daging Ikan Telur Susu | Agen Perasa | - Kicap, sos barbeku, tauchu (pes soya), sos cili, sos tiram, sos tomato. |
Ekstrak | - Sayuran (marmite) - Daging (Bovril) | ||
Penambah perasa | - Monosodium Glutamat, - Kiub perasa | ||
Agen penaik
Krim salad
Makanan terproses
Makanan diawet
|
Menambah Perisa Dalam Makanan
- Gunakan rempah-ratus, herba, bawang putih, bawang merah dalam masakan anda.
- Gunakan perahan jus limau untuk menggantikan garam dalam masakan.
- Makan lebih makanan yang segar dan semulajadi.
Penurunan Berat Badan - Kekal Sihat Dan Cergas
- Penurunan berat badan terbukti dapat menurunkan tekanan darah bagi individu yang berlebihan berat badan.
- Anda perlu mengawal pengambilan makanan anda berdasarkan Panduan Pemakanan Untuk Penurunan Berat Badan. Lakukan senaman secara teratur.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan