Selasa, 27 September 2011

Tujuan pengurusan pemakanan

Apakah Tujuan pengurusan pemakanan seharian anda. Pengurusan ialah cara anda urusan pengambilan dan cara menyediakan menu harian anda. Objektifnya ialah:
  • Untuk menurunkan berat badan
  • Untuk mengekalkan berat badan yang normal.
  • Untuk menghalang peningkatan berat badan .
  • Untuk mengurangkan risiko darah tinggi , diabetis mellitus dan penyakit jantung .
  • Untuk meningkatkan kualiti kehidupan,berasa lebih sihat dan bertenaga.
  • Untuk mengurangkan pengambilan kalori. 
Untuk mengurangkan berat badan , anda perlu mengurangkan pengambilan makanan secara berperingkat dengan teratur
·  Pastikan anda mengikut Panduan Pemakanan Malaysia.

·  Cuba kurangkan pengambilan hasil bijirin , ubi ??? ubian, ikan , ayam , daging dan kekacang.

·  Kurangkan pengambilan kalori dengan ;
  1. menggunakan sedikit minyak semasa memasak
  2. mengurangkan penggunaan gula seperti gula pasir , gula perang , madu dan gula yang tersembunyi dalam makanan dan minuman.
  3. meningkatkan pengambilan serat seperti sayur ??? sayuran , buah ??? buahan dan hasil bijirin seperti oats kerana makanan ini akan menyebabkan anda berasa kenyang dalam jangkamasa yang lebih lama.
  4. minum air kosong dengan banyak sekiranya mengambil makanan tinggi serat

TAJUK LAIN BERKAITAN



Tiada ulasan:

Catat Ulasan